INGREDIENTI (per circa 10 tartellette):

  • per la pasta:
  • 250 gr di farina
  • 50 gr di zucchero a  velo
  • 125 gr di burro
  • 1 uovo
  • per la crema:
  • 3 uova
  • 80 gr di succo di limone
  • 1 cucchiaio di scorzette di limone
  • 150 gr di zucchero
  • 20 gr di burro
  • un cestino di fragole

Ingredients (for about 10 tartlets)

  • For the dough:
  •  250 g of flour
  •  50 g of icing sugar
  • 125 g of butter
  •  1 egg
  • for cream:
  • 3 eggs
  • 80 g lemon juice
  • 1 tablespoon lemon zest
  • 150 g sugar
  • 20 g butter
  • a basket of strawberries

1- Mescolare bene la farina e lo zuchero a velo. Incorporare poi l’uovo e il latte. Lavorare l’impasto e raccoglierlo in una palla. Avvolgerlo in un telo e metterlo in frigorifero per 30 minuti.

1 – Mix the flour and icing sugar. Stir in the egg and milk then. Knead the dough into a ball and pick it up. Wrap in a towel and put it in the refrigerator for 30 minutes.

2- Poi tirare la sfoglia e foderare degli stampini individuali imburrati e infarinati. Riempire ogni dolcetto con carta da forno strizzata e bagnata e sopra dei fagioli secchi. Passare nel forno già caldo a 180°C per 10 minuti. Poi togliere i fagioli e la carta e cuocere per altri 7 minuti finchè la pasta sarà appena dorata e asciutta. Togliere dal forno e lasciare raffreddare.

2 – Roll the pastry and butter and flour individual molds. Fill each trick with wet and squeezed baking paper and put on some dried beans. Cook in a preheated oven at 180 ° C for 10 minutes. Then remove the beans and paper and cook for 7 minutes until the pastry is golden and just dry. Remove from oven and let cool.

3- Intanto preparare la crema, sbattendo le uova e lo zucchero. Poi mettere il tutto in una pentola con il succo di limone e cuocere a bagnomaria su fiamma dolce, mescolando per circa  7 minuti, finchè risulterà densa e cremosa. Togliere dal fuoco e unirvi le scorze di limone e il burro. Mescolare e lasciare raffreddare. Farcire le crostatine con la crema e decorare con le fragole fresche.

3 – Meanwhile, prepare the cream, beating eggs and sugar. Then put the mixture into a saucepan with the lemon juice and cook in a double boiler over low heat, stirring for about 7 minutes, until it results thick and creamy. Remove from heat and add the lemon peel and butter. Stir and let cool. Fill the tarts with the cream and garnish with fresh strawberries.